Уволниха граничар, ловувал вълци в гръцко

Актуални новини
16:39 - 02 Октомври 2020
1517
Уволниха граничар, ловувал вълци в гръцко

Граничен полицай е уволнен за навлизане в гръцка територия. Велин М. е от село Мугла и дълги години работил в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ (РДГП) – Смолян. На 7 януари гръцки камери, поставени в Парк „Родопа“, са заснели трима мъже с български маскировъчни дрехи. След изпращане на снимките в РДГП, веднага било установено, че един от тях е старши полицаят. Заради това, че е навлязъл в южната ни съседка той е уволнен. В момента той обжалва заповедта, с която е освободен от работа.

На 7 януари т. г. заедно с още двама ловци тръгнали на лов за хищници - вълци и чакали, в района на село Мугла, местността Високия картол. Забелязали пресни следи от глутница вълци и решили да тръгнат след хищниците, разказва един от свидетелите по делото. Следата на вълците преминавала в гориста местност. След около час - два теренът станал много стръмен с гъста растителност. Ловците решили да не вървят повече след следите.

„Тогава излязохме на запустял горски път, като предполагахме, че ако вървим по него ще заобиколим хълма, за да не се връщаме обратно. След известно време установихме, че този път няма да ни отведе в правилна посока, ще ни отдалечи още повече от мястото, където сме оставили колата. Седнахме, починахме, изядохме си сандвичите и решихме да тръгнем по същата диря, по която сме дошли. Имаше около 10-15 см. снежна покривка, така че сме сигурни, че сме се върнали обратно по същата диря.

Ние се движехме изцяло в гориста местност, не сме излизали в някакво открито пространство, което да ни подскаже, че сме близо до граница“, посочва свидетелят, който също е бивш граничар – служил е като офицер на съседна застава. Свидетелски показания дава и бивш председател на ловната дружинка в Мугла. „Не сме забелязали гранични пирамиди, нито знаци, което да ни подскаже, че можем да преминем през държавната границата, просто не сме си и помисляли, че можем да преминем държавната граница“, посочва той.

След неуспешния лов на вълци мъжете благополучно се прибрали по домовете си. По-късно обаче станало ясно, че те са били заснети от гръцки камери, които охраняват Природен парк „Родопа“. Властите в южната ни съседка веднага изпратили снимките на българите с укора, че не си пазят границата. От българска страна било поискано да се уточни къде са поставени камерите. Гърците отказали да отговорят, но посочили, че са на около 1 000 м. в гръцка територия.

На 23 септември т.г. се гледа делото срещу заповедта на директора на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков за дисциплинарното уволнение на граничаря. Предстои Административният съд в Смолян да излезе с решение по казуса нарушил ли е служебната дисциплина и етичния кодекс старши полицаят.