Уволниха министър за хомофобия

Дипломат номер 1 на Фарьорските острови се прости с поста си след неуместни изказвания

Новини
12:24 - 09 Ноември 2022
2393
Уволниха министър за хомофобия

Външният министър на Фарьорските острови, самоуправляваща се датска територия в Северния Атлантически океан, беше уволнен след хомофобски изказвания, съобщи Франс прес.

„Министър-председателят реши да уволни министъра на външните работи и културата Йенис ав Рана“, се казва в разпространено вчера изявление на правителството на територията.

Ав Рана, който е и председател на християнската „Партия на центъра“ предизвика скандал по време на кампанията за датските парламентарни избори (Фарьорските острови имат двама депутати в парламента в Копенхаген), като заяви, че

не може да подкрепи лидера на датската консервативна партия Сьорен Папе Поулсен за министър-председател, защото той е хомосексуалист.

Бившият вече министър се противопостави и на решение, свързано с децата на лесбийски двойки. Местните власти решиха да дадат равни права на двете майки и да вписват имената и на двете в документа за раждане на детето. Ав Рана се обяви против и изрази надежда, че колегата му, отговарящ за прилагането на директивата, няма да я приложи.

Това предизвика реакцията на регионалния премиер Бардур а Стейг Нилсен. Той подчерта, че „след като вчера министърът публично призова други министри да се противопоставят директно на моите заповеди“, не може повече да проявява гъвкавост и толерантност.