Уволниха прокурорка, опитала да спре дело срещу врачка

Преди да бъде освободена, Райна Бачева бе осъдена условно

Общество
18:25 - 02 Май 2024
4567
Уволниха прокурорка, опитала да спре дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система. Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на обвинителката срещу решението на Прокурорската колегия, с което е уволнена поради осъждането ѝ, независимо от факта, че е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, предаде Lex.bg.

На 6 юли 2023 г. Върховният касационен съд остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради това, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя. Пет дни по-късно - на 11 юли, Бачева внася в Прокурорската колегия искане да бъде освободена от съдебната система.

На 21 юли с.г. тя подава още една молба за напускане като посочва, че от медиите научила за влязлото в сила осъдително решение срещу нея.

След три дни - на 24 юли, следва трета молба от Бачева, този път вече не иска да напуска, а моли Прокурорската колегия да отложи освобождаването ѝ, защото е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, както и искане за спиране на изпълнението на присъдата.

На 25 юли Комисията за атестирането и конкурсите е разгледала първите две молби - за напускане, като взема решение да предложи на Прокурорската колегия да ги остави без уважение.