Уволниха старша акушерка в "Шейново" заради разменените бебета

Трима служители са наказани още в петък

Новини
07:51 - 10 Януари 2023
10749
Уволниха старша акушерка в "Шейново" заради разменените бебета

Старшата акушерка в болница Шейново е отстранена от длъжност заради случая с разменените бебета.

Това каза  изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев на брифинг пред медиите. Още в петък той е наложил дисциплинарни наказания на трима служители на болницата за случая с разменените бебета.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата"-
Вчера изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново". При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Оказа се, че наказанията ще бъдат административни - за началничката на неонатологичното отделение, главната сестра и старшата сестра в болницата. Това обаче едва ли ще са единствените наказания. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, която също води разследване.