Уволниха вътрешния министър на Косово зради всяване на паника

Агим Велиу изразил несъгласие с решението на премиера за обявяване на извънредно положение

Новини
15:55 - 18 Март 2020
2757
Уволниха вътрешния министър на Косово зради всяване на паника

Премиерът на Косово Албин Курти уволни министъра на вътрешните работи Агим Велиу. Той е член на неговия коалиционен партньор „Демократическа лига на Косово“ (ДЛК), а Курти посочи като причина „разпространението на паника“ от страна на министъра, на фона на епидемията от коронавируса а в страната, пише косовското издание Gazeta Express.

Според прессъобщението, свързано с освобождаването на Велиу, той е изразил несъгласие с решенията на Курти, свързани с обявяването на извънредно положение в Косово. По-рано Съветът за национална сигурност на страната заседава във връзка с действията на институциите за борба с вируса.

Във връзка със заседанието, президентът Хашим Тачи предложи да бъде обявено извънредно положение, но според правителството това още не необходимо и е екстремна мярка, като се има предвид, че в Косово има само 19 случая на заразени. Тогава министърът Велиу се съгласи с президента, че е нужно да бъде обявено извънредно положение.

Според правителството публичните изявления на министърът показват липса на лидерство и подкопават усилията на властите. По-рано Велиу заяви по телевизията, че случаите на вируса се увеличават „с всеки час“ и са нужни повече мерки от страна на властите в Прищина. Курти заяви, че вече е информирал ДЛК за решението си и е поискал от тях да назначат заместник на министъра.