Уволнили барманка от „Старбъкс” – отказала да носи прайд тениска

Съдия постанови изплащане на компенсация с лихвите плюс обезщетение за причинените емоционална болка и страдание

Новини
15:22 - 26 Ноември 2020
3777
Уволнили барманка от „Старбъкс” – отказала да носи прайд тениска

Барманка християнка съди веригата „Старбъкс”, твърдейки че е била уволнена, защото отказала да носи фирмената прайд (ЛГБТ) тениска.

Бетси Фрес от Ню Джърси отказала да облича шарената дрешка, защото това било в „противоречие с нейните религиозни вярвания”.

Според „Старбъкс” твърденията на Фрес са неоснователни.

„Бог е създал мъжа и жената, а бракът е дефиниран от Библията като съюз от един мъж и една жена. Всяка сексуална дейност, извършвана извън този контекст, противоречи на моето разбиране за библейското учение”, заявила Фрес по време на съдебния процес.

Според нея изискването да носи характерни за гей парадите дрехи би било в противоречие с нейните религиозни вярвания и би било застъпничество за начин на живот, който тя не одобрява.

Фрес започнала работа в „Старбъкс” през 2018 г. в Хобокен, Ню Джърси. Следващата година се прехвърлила в Глен Ридж, Ню Джърси. През юни 2019 г. клонът получил известни количества прайд тениски на „Старбъкс”. Потърпевщата попитала мениджъра на клона дали ще трябва да носи такава тениска и получила отрицателен отговор.

Няколко седмици по-късно обаче от телефона за помощ по етични въпроси и спазването на изискванията на „Старбъкс” се свързали с нея и поискали обяснение за отказа да носи „фирмено” облекло.

Религиозната Бетси Фрес отказала да облече прайд тениската на "Старбъкс" и я уволнили

Тя обяснила, че не може да носи тениската, защото е в противоречие с религиозните й вярвания.

На 22 август 2019 г. „Старбъкс” я уволнили.

По-късно от компанията заявили, че служителите не е трябвало да носят шарените тениски. От там твърдят, че когато на Фриз била връчено такова облекло, тя не само отказала да го носи, но и заявила, че колегите й „имат нужда от Исус”.

Съдията по делото в Окръжния съд в окръг Ню Джърси изисква на потърпевшата да се изплати компенсация, с лихвите плюс обезщетение за нанесените емоционална болка и страдание.

„Старбъкс” обаче смятат да продължат съдебната битка.

Говорител на кафе веригата е заявил, че освен „зелената престилка на „Старбъкс”, никоя част от дрескода не изисква служителите да носят нещо, което лично не са одобрили”. Според говорителя, „Старбъкс” не дискриминира служителите са основата на пол, раса, религия или сексуална дискриминация.