Узбекистан преизбра президента си

Свят
12:59 - 10 Юли 2023
1169
Узбекистан преизбра президента си

Настоящият президент на Узбекистан Шавкат Мирзийоев беше преизбран на предсрочните президентски избори. Това съобщи на брифинг ръководителят на избирателната комисия в централноазиатската държава Зайнидин Низамходжаев, цитиран от ТАСС.

"Тъй като Шавкат Мирзийоев събра 87,05% от гласовете, по предварителни данни той е законно избран за президент", посочи той.

Мирзийоев спечели убедителна победа, след като изпревари с голяма разлика съперниците си Робахон Махмудова - първи заместник-председател на Върховния съд, и Улугбек Иноятов, лидер на Демократическата партия на народите на Узбекистан. Те получиха съответно 4,43 и 4,02% от гласовете. Абдушукур Хамзаев, лидер на Екологичната партия, пък завърши четвърти с 3,74% от гласовете.

Ръководителят на избирателната комисия посочи, че избирателната активност е била 79,8% и определи проведения вот открит, прозрачен и демократичен.

Руският президент Владимир Путин поздрави Мирзийоев за преизбирането му. В поздравителен адрес, публикуван на сайта на Кремъл, руският държавен глава изразява увереност, че двете страни ще задълбочат взаимноизгодните двустранни отношения.