Ужас: 10 души умряха във Варна за дни от нова опасна дрога, МВР не прави нищо

Фенитанилът в дрогата е пет пъти по-силен от метадона

Ексклузивно
21:07 - 18 Юли 2023
12118
Ужас: 10 души умряха във Варна за дни от нова опасна дрога, МВР не прави нищо

Дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина, отнема живота на наркозависими във Варна. По неофициална информация от два центъра за лечение на зависимости, само за около седмица във Варна са починали 10 души след употреба на този излючително опасен наркотик. 

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, което е 5 пъти по-силно от метадона, но и много по-евтин синтетичен продукт. Предозирането води до сигурна смърт, тъй като за минути блокира дишането. По наша информация на пазара се предлага всякаква дрога, примесена с фентанил – за инжектиране, за вдишване, гелове за мазане и таблетки. Уви, опасната дрога вече е успяла да убие 10 човека в морската столица, а МВР дори не е започнала разследване и не е предприела каквито и да било мерки срещу дилърите, продаващи наркотици в града.

Мъж, употребява наркотици от 2014 година и допреди девет месеца е приемал кокаин, амфетамини, метаамфетамини, екстази, трева и LSD. Знае, че понякога в дрогата има примеси, но не е сигурен дали е вземал фентанил. А и в повечето случаи не е имало значение.

"Сега, като си говорим, аз знам какво е веществото, знам какво може да ми причини, но когато вляза в цикъл на употреба, вече не мисля подобни работи. Не ме интересува вече какво е, що е. Целта ми е да се надрусам", казва той.

Преди няколко месеца от центъра, където се лекува Иван, си тръгва момиче, което, за съжаление, отново посяга към наркотиците. Тя споделила на терапевтите си в центъра, че дрогата, която си е купила, не е чиста.