УЖАС: 21 ключови лекарства са се изпарили от аптеките заради паралелен износ

Шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов сезира ДАНС и МВР за дефицитите

Ексклузивно
12:50 - 17 Август 2023
5685
УЖАС: 21 ключови лекарства са се изпарили от аптеките заради паралелен износ

Огромен недостиг на лекарства в аптечната мрежа у нас стресна шефа на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов. Бившият ресорен министър и някогашен директор на най-старата болница у нас разкри чрез информация от новия принципал на МЗ проф. Христо Хинков действителния мащаб на дефицитите, за които се говори вече над 24 месеца. И вини паралелния износ за ситуацията. Става въпрос за липсата на някои дори животоспасяващи медикаменти, разкрива още справката, получена по каналния ред до проф. Ангелов от ведомството. 

"В Комисията по здравеопазване стана ясно, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България. Затова вече сигнализирах на министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, с молба да извършат проверки на фирмите, изнесли тези медикаменти.

Длъжни сме да осигурим лекарства на българските граждани! Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински", написа днес депутатът от ГЕРБ и приложи списък с 21 медикамента, които просто са се изпарили от аптечната мрежа в страната. 

Сред тях са: 

Няколко форми на инсулин - за инжекционно приложение, като за част от формите изрично е посочено, че няма никакви данни да се касае за прекъсване и/или забавяне на производствените вериги от страна на фирмите - производители на препаратите. За други пък се уточнява, че доставките вървят по каналния ред и няма забавяния. Именно това говори, че става въпрос за паралелен износ; 

Известните антидиабетни средства, широко и безконтролно доскоро ползвани у нас и за отслабване, без да има медицински показания за приложението на "семаглутид" върху такива пациенти. И за тях изрично се посочва, че няма нарушения на ритъма на доставки от страна на производителя. 

Липсва и важен медикамент за превенция на инфаркти и инсулти, който е антагонист на определен рецептор, отговорен за слепването на тромбоцитите. 

Отделно липсват 3 вида хепарин, ползван за разреждане на кръвта, включително от бременни жени при установени коагулационни проблеми като тромбофилии. За тях се посочва, че ги има дори като складови наличности, но и през август не са налични за обикновените пациенти в аптеките. 

Отсъства от рафтовете и добре познат антипсихотик на нидерландски производител, а последната му доставка от там е била съвсем скоро - на 8 август т. г. 

Две от разновидностите на изключително познатия и в миналото, и днес депакин - за третиране на епилепсия и биполярно афективно разстройство, също са в червения списък за изчезнали препарати. За тях пък МЗ посочва, че чака всеки месец регулярни доставки на десетки хиляди опаковки. И въпреки това го няма. 

За капак, отсъства от лекарствената мрежа и един от ключовите антидоти - налоксон. В кюпа е и един от ACE медикаментите за сваляне на кръвно при хипертоници, както и препарат за подобряване на коагулацията и оросяването - агапурин, добре познат у нас.