Ужас! Монтански села пият вода с арсен

Актуални новини
15:18 - 03 Юни 2021
3642
Ужас! Монтански села пият вода с арсен

От чешмите в Монтанско тече арсен. От години един от най-острите проблеми там е замърсяването с арсен. Опасността то да остане и занапред е реална и тревожна.

Арсенът е една от най-смъртоносните отрови, познати на човечеството. Според експерти арсенът е класифициран като канцероген на базата на научни доказателства - увеличено разпространение на рака на пикочния мехур, на кожата и на белия дроб върху човешката популация, а отравянето с арсен може да бъде остро и хронично. От 4 години 3 села в Монтанско – Кобиляк, Громшин и Бели брег, са със забрана за ползване на питейната вода от водопровода заради високо съдържание на арсен, пише БНТ.

„До 2001-ва година нормата за арсен в питейната вода беше до 50 микрограма на литър. След транспонирането на европейското законодателство в националното българско законодателство нормата вече е до 10 микрограма на литър“, коментира директорът на РЗИ – Монтана д-р Елена Борисова. Високите стойности на арсен в трите села са от 4 години и затова е наложена забраната за ползване на вода за питейни нужди, както и за използване при готвене.

Според доц. д-р. Цветан Коцев от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН изследванията са показали, че им повишено съдържание на арсен в грунтовите води, но не в цялата долина.

Само в най-ниските части покрай реката, където и почвата е с най-високи концентрации на арсен.

„Основната причина е работата на рудниците и флотационните фабрики в района на град Чипровци. Те са започнали да работят от средата на миналия век и през 1999 г. приключват работа. След това са ликвидирани и самите фабрики, и рудниците. Но замърсяването, за съжаление, остава… основният начин, по който е станало замърсяването, е чрез заустване на отпадъка от обогатяването на рудата директно в реката. И попаднал веднъж в реката, тя го носи чак до устието си в Дунав. И тъй като съдържанията на арсен в този отпадък са в десетки и стотици пъти над пределно допустимите за почвата, в много участъци почвите покрай реката са силно замърсени“, разказва д-р Коцев.

„Ето това е язовирът, който е най-големият замърсител с арсен на цялото поречие до Дунава. В този язовир под 20-я метър има депо на тежки метали, които научни доклади доказват, изследвания, че 500 пъти над нормата са някои от тежките метали. В това число арсен, олово, живак, кадмий, всичките все отровни“, разказва Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на сдружение „Екогласност“.

Водата на този язовир не се използва нито за напояване, нито за пиене, нито рибата пък става за консумация. Въпреки това в язовира се развъжда риба за консумация и около него е пълно с рибари и къмпингуващи хора. Цялото поречие на Огоста както между Чипровци и язовир Огоста, така и след Монтана по посока на Дунав е замърсено с арсен и тежки метали, хората продължават да засаждат посеви и да ги поливат, което носи висок риск.