Ужас! Неймар прибира по $1 млн. на ден и 546 000 за пост в социалните мрежи

Най-скъпият играч в историята отива в Рияд срещу трансферна сума от 98 милиона долара

Новини
17:56 - 16 Август 2023
3211
Ужас! Неймар прибира по $1 млн. на ден и 546 000 за пост в социалните мрежи

Неймар подписа договор за две години с Ал Хилал от Саудитска Арабия и напуска ПСЖ след пет сезона в клуба. Бразилецът преминава в лигата, която продължава да събира суперзвезди с милиардите на Обществения инвестиционен фонд – разбирайте държавата, зад гърба си.

Излязоха и първите детайли от договора на 31-годишния Ней, които са просто... лудост, дори за модерните стандарти във футбола, когато нищо в числата не бива да ни изненадва.

Най-скъпият играч в историята, за когото ПСЖ плати на Барселона 222 милиона евро през 2017-а, отива в Рияд срещу трансферна сума от 98 милиона долара.

Толкова ще получи френският клуб. И нататък става сериозно.

Двегодишният договор е със заплата от 326 милиона долара, по 163 млн. на година. Това е чистото възнаграждение.

Към тях добавете 85 хиляди долара лична премия за всяка победа на Ал Хилал, а тимът ще бие доста често, защото има, вероятно, най-силния състав в лигата.

Тук са бразилският нападател Малком, взет за 60 милиона от Зенит и вече вкарал хеттрик в първия кръг (3:1 над Абха), малийската деветка Муса Марега от Порто, Сергей Милинкович-Савич от Лацио, Калиду Кулибали от Челси, португалският национал Рубен Невеш (взет от Уулвърхемптън).

И като детайл – почти целият национален отбор на Саудитска Арабия е в Ал Хилал, който в две поредни години играе финали на Азиатската Шампионска лига.

Но – обратно към договора на Неймар.

Бразилският капитан ще получи около 180 милиона долара като бонуси за имиджови права в тези две години, като този контракт е с опция да бъде удължен и отвъд престоя му на терена.

Тогава вече ще е с държавата Саудитска Арабия като инфлуенсър, който да промотира страната по света сред милионите си последователи в социалните мрежи. Това започва веднага – 546 хиляди долара ще се изплащат на Ней при всеки пост в профилите му, в който се споменава Саудитска Арабия. Първият вече е факт – кратко видео, в което късно във вторник той обяви, че е в Рияд и подписва. Първият половин милион – в сметката.

Човек да се чуди – за какво да се блъска да играе бразилецът, ако може просто да пуска по една публикация на ден от някоя точка на страната?

В контракта има клаузи за всичко. Неймар ще живее в огромен триетажен мезонет в сграда в града, като третото ниво е определено за... трите му огромни кучета.

Клубът е длъжен да му осигури частния си самолет всеки път, когато нападателят реши да пътува някъде (без дните на мачове и по 24 часа от двете им страни).

Медията „Форбс“ изчисли, че ако всички клаузи по контракта бъдат изпълнени и бъде извлечен максимален бонус като суми от тях, той ще бие всички рекорди. И се очаква да донесе на Ней около 730 милиона долара за двете години в Саудитска Арабия. Това, както и да го смятаме, са по 1 милион долара на ден. Като в приказка от 1001 нощ, а?!

Само че човек вече се чуди това реално ли е, или наистина живеем в свят, в който много неща нямат обяснение.