Ужас! Откриха гигантско гнездо на оси (ВИДЕО)

Топ
13:52 - 13 Септември 2020
3900
Ужас! Откриха гигантско гнездо на оси (ВИДЕО)

Мнозина вероятно са чували за страховитите насекоми в Австралия. Но какво да кажем за Нова Зеландия? Съдейки по находка в планинския масив Уайтакър в района на Окланд, страната също има с какво да се похвали - например с гнездо на оси с размерите на двуместна палатка, пише в. "Ню Зиланд хералд".

Гнездото е намерено в природозащитен парк близо до дивия плаж Карекаре. Експертите смятат, че този "дом на оси" е достигнал до впечатляващите си размери за около две години. В него биха могли да живеят десетки хиляди жилещи насекоми, предава БТА.

Сара Гибс, главен съветник по екология в Съвета на Окланд, споделя, че гнездото е едно от най-големите, които е виждала.

"За щастие то вече не е активно. Малко е вероятно да бъде населено повторно, тъй като цариците са се преместили в нов дом на друго място", казва Гибс.

Гнездото с размери 1 метър на 2 метра на 2,5 метра е изградено от пръчки, кора и листа.

Експертите отбелязват, че повечето гнезда на оси загиват в края на есента, но размерите на това "жилище" са доста големи и впечатляващи и то би могло да преживее и зимата.

Сара Гибс допълва, че откритието е своевременно напомняне на жителите в района за заплахата, която представляват осите, както за хора, така и за животни.

Еколозите отправят призив към посетителите на парка, които забележат активни гнезда на оси, да уведомяват специализираните служби.