Ужас! Отнеха децата на вдовица, дадоха ги на роми!

Ексклузивно
16:17 - 01 Май 2019
5568
Ужас! Отнеха децата на вдовица, дадоха ги на роми!

България е в потрес! След като в края на ноември "Социални грижи" в Сливен отнеха трите деца на Даниела Колева, защото експертите преценили, че децата се гледат в мизерия, сега същите социални работници взеха поредното абсурдно решение.

Вместо да помогнат на вдовицата да стъпи на краката си, те раздават децата ѝ по различни семейства, включително и ромско.

За приемните грижи всяко от тях ще получава по 700 лв. на месец. Какво пречеше да дадат на майката тези средства, с които тя да отглежда безпроблемно децата си, питат юристи.

За правовия парадокс алармира варненската адвокатска кантора "Петър Николов и Мартин Пеев", която напълно безплатно е поела защитата на правата на майката.

Сагата започва, когато Даниела сама отива в "Социални грижи" в Сливен и ги моли за помощ, споделяйки, че е вдовица, че сама отглежда трите си деца и в момента няма работа. Тя пита възможно ли е и как да кандидатства за общинско жилище, което много би облекчило съдбата на семейството. Получава отговор, че няма право, защото не е регистрирана в община Сливен.
Вместо да положат грижи - каквото е и наименованието на службата, работещите там атакуват многодетната вдовица "в гръб". Правят проверки, с които се потвърждава мизерията и недоимъка, в които се отглеждат децата.

По инициатива на "Социални грижи" местната Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка и установява, че условията “не отговарят", след което социалните вземат трите й деца. Настаняват ги в три различни семейства. Едното дори е ромско. Така Даниела и децата влизат в месомелачката, наречена приемно семейство. За него по закон държавата осигурява по 500-700 лв. на месец за всяко настанено дете. Това, оказва се, е много грозен държавен бизнес. На Даниела е обяснено, че ако в рамките на 2 месеца не докаже, че може да се грижи адекватно за децата, те ще бъдат дадени за осиновяване.

Даниела пита как е възможно на някого да се отнемат децата, "защото е беден", и в същото време да се дават стотици левове на други хора, които да ги отглеждат като приемни семейства?

По щастлива случайност с идеята да помогне на майката се заема формированието на Петър Низамов, известен с прозвището Перата, покрай лова на нелегални нарушители на границата. Той регистрира сметка на името на Даниела Колева, на която се събират средства за нея и децата й, докато си намери работа. Днес можем да кажем, че Даниела вече има работа - тя е санитар в един социален дом. Има и квартира, която плаща.

Сега предстои да докаже на съда, че може да си гледа децата и те да й бъдат върнати. Централата на Държавната агенция за закрила на детето потвърди, че Дирекция "Социално подпомагане" в Сливен не е имала причина да отнеме децата и ще се извърши проверка, за да конкретизира действията на съответните служители, от които може да се търси и отговорност.