Ужас! Сигнал на депутат: Тръбите с фекалии пак се изливат в морето

Общество
18:00 - 02 Август 2021
9863
Ужас! Сигнал на депутат: Тръбите с фекалии пак се изливат в морето

Фекални тръби се изсипват на плажовете край Ахтопол, алармира в свое питане до служебния екоминистър Асен Личев депутатът от ДБ Мартин Димитров за следващия парламентарен контрол. Според данните на народния избраник от години там отходната ВиК тръба се намира на само 1 км южно от града и излива фекалните води на десетки метри навътре в сушата, след което те се вливат в морето, което било практика, нарушаваща член от Наредба номер 8, и замърсяваща крайбрежните морски води. 

По думите на Димитров проблемът е от десетилетия.

"Във време, в което търсим насърчаване на туризма, се налага да припомня, че по южното ни Черноморие, от Царево до границата с Турция, паралелно с увеличеното застрояване, изграждане на нови хотели и, съответно, увеличаване на туристическия поток, НЯМА нито една пречиствателна станция, а фекалните води на населените места свободно се изливат в морето", пише в питането си до Личев депутатът.

Пред Lupa.bg обаче кметът на Царево Георги Лапчев остро възропта срещу твърденията на Димитров и обясни, че действително станция няма заради липса на финансиране, но че фекалии в морето няма, а за чистата на водата по плажовете, включително край Ахтопол, гарантирали множеството проби на местната здравна инспекция.

"Всяка година община Царево напълно несправедливо търпи санкции, това не е от вчера или завчера. Роля на държавата е да изгради пречиствателна станция, нашият проект за воден цикъл отлежава над 10 г. Кандидатствахме, спечелихме, но така и не се намериха пари. Сега е предвиден в Плана за възстановяване, надяваме се да остане", коментира кметът. 

И призна, че това е голямата болка на общината. Той обаче не е съгласен темата с чистотата и заустването да се повдига точно в разгара на сезона. "Много удобно винаги се вади през лятото, като тя е способна да унищожи туризма. Не му прави чест на г-н Димитров", отсече Лапчев. 

За него истината била, че Южното Черноморие бележело сериозен ръст на туризма. "Провиждам в цялата тази информация и сигнали пореден опит да се намери баланс със северните курорти", предполага кметът.

На въпрос дали самият той би плувал в морето край Ахтопол, Лапчев гарантира: 

"Ще се изкъпя в ахтополското море, защото тръбата е твърде далеч. Тръби има и в Гърция, Испания, Португалия. На достатъчно безопасно разстояние. РЗИ следи много внимателно чистотата. За момента няма никаква опасност за плажуващите нито в Ахтопол, нито Лозенец, нито в Синеморец".