Ужас в Русия: Рекорден брой новозаразени и починали от COVID-19

Кремъл обясни лошия развой с изоставането на ваксинационната кампания

Новини
16:55 - 23 Октомври 2021
3427
Ужас в Русия: Рекорден брой новозаразени и починали от COVID-19

Русия регистрира рекорден брой нови заразени с коронавируса и починали трето поредно денонощие. При това смъртните случаи са на максимално равнище за пети пъти подред.

Федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция съобщи днес за 1075 починали и 37 678 нови заразени. Предишните рекорди, от вчера, бяха съответно 1064 починали и 37 141 новозаразени.

Рязкото влошаване на епидемичната обстановка в Русия през последните седмици накара властите отново да въведат ограничителни мерки по региони и да призоват за пореден път хората да се ваксинират. Президентът Владимир Путин обяви първата седмица на другия месец за неработна, а в столицата Москва на 28 октомври ще бъде въведен частичен локдаун.

Кремъл обясни лошия развой с изоставането на ваксинационната кампания.

До момента са напълно ваксинирани малко над трета от жителите на Русия - 49,2 милиона души. Още 4,3 милиона руснаци са получили първа доза ваксина, съобщи вчера оперативният щаб.

От началото на пандемията в Русия, с население от около 144 милиона души, са регистрирани близо 8,206 милиона случая на коронавирус. Страната е на пето място в света по този показател след Съединените щати, Индия, Бразилия и Великобритания.

Смъртните случаи по данни на оперативния щаб са повече от 229 хиляди. Русия е на първо място в мрачната статистика в Европа.