УЖАС в жегите! Близо 300 села и градове останаха без вода!

Политиците трябва да осъзнаят, че само с пари и популизъм този проблем не се решава, заяви експертът Стефанов

Актуални новини
10:53 - 14 Август 2024
1286
УЖАС в жегите! Близо 300 села и градове останаха без вода!

Близо 300 наслени места у нас останаха без вода в адските жеги, които са вече ежедневие.

"Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим. Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден
режим. Те всеки ден се увеличават", заяви експертът по промените в климата Георги Стефанов.

По думите му проблемът е комплексен и налага България сериозно да преосмисли своите цели и политики.

"Климатичните промени, по-високите температури, по-големите изпарения, намалелите валежи водят преди всичко до промяна на повърхностните води на първа стъпка. На следваща стъпка ние засега удържаме тази битка с местата, където имаме големи язовири и подземни водоизточници. В крайна сметка изменението на климата води до този пик на пожарите.

Изгорелите площи са много - само в началото на пожарите бяха стигнали 150 хил. дка, към днешна дата вероятно са два пъти повече. Да не забравяме, че август и септември са двата най-сухи месеца, с най-малко валежи в годината. Тепърва може да станем свидетели на още по-критични ситуации и по-крайно изразени проблеми, свързани с недостиг на вода, с пожари и надай си Боже с невъзможност за
осигуряване на вода за потушаване на тези пожари".

Според него трябва да се препланира управлението на водните ресурси, включително да не се секат гори във водосборите на водохващанията.

Пред БНР Стефанов обяви, че близо 40% от вододайните зони по закон не са обявени за такива, т.е. там всеки може да отиде да сече гора. Това е чисто административен проблем, изтъкна той. По думите му държавата трябва да започне възможно най-бързо да преодолява тези предизвикателства, включително с осигуряване на бюджет за гасене от въздуха.

Не можем да решим проблема, без да имаме цялостната картина и всички детайли за водата, категоричен бе експертът и напомни за отпадналия проект, който целеше да обедини ведомствата, които управляват и използват водите в България.

Политиците трябва да осъзнаят, че само с пари и популизъм този проблем не се решава, изтъкна той и добави:

"Ключово е да си зададем честен въпрос и да намерим честен отговор, за да търсим правилни решения. Честният въпрос е - след 17 години в ЕС и много милиарди от оперативните програми, похарчени за ВиК дружествата, водните цикли и всичко останало, колко от тези милиарди са довели до какъв резултат.

Отговор никой не може да даде в тази държава. И как да намалим водните загуби и кражби. Когато имаме загуби от 60-70%, ние не можем да преодолеем този проблем".

Ако сега 15% от българското население е обхванато от този проблем, ако имаме
още една година суша може и половината българско население да бъде обхванато, предупреди експертът.