УЖАС: Всяко трето дете у нас е затлъстяло

Безсънието води до напълняване, казва роден нутриционист

Здраве
14:39 - 28 Юни 2022
3597
УЖАС: Всяко трето дете у нас е затлъстяло

Един от основните въпроси, които си задаваме лятото е дали сме във форма. Според нутрициониста Яна Данаилова, най-лесният начин да влезем във форма е да не излизаме от нея, но ако не сме спазили тази максима - има начин да редуцираме здравословно теглото си.

"Трайната редукция изисква комплексен подход и време. Най-вече, за да постигнем трайни резултати. Лятото е благоприятен период за редукцията на тегло, тъй като има изобилие от плодове и зеленчуци на пазара, които са богати на фибри и малко калории. Те могат да дадат усещане за ситост на цената на малко калории", каза тя.

По думите й гладуването е опасно и трябва да се случва под наблюдението на лекар.

"Не препоръчвам тоталния глад, но калорийният дефицит може да доведе до загуба на тегло. Хубаво е да увеличим двигателната активност, съня, активната почивка. Всеки човек има различен физиологичен статус, много често наднорменото тегло се развива не на фона на калориен излишък, а на хормонален дисбаланс - смущения в щитовидната жлеза, инсулинова резистентност. Това са лайфстайл заболявания", допълни Данаилова.

По думите ѝ ние често нарушаваме чувството за ситост.

"Бебето, когато започне да върти глава, значи е сито. И тук майката трябва да спре, това: "Хайде за мама, хайде за татко" води до нас възрастните, които нямаме усещане за ситост и ние нарушаваме тези сигнали от нашия мозък, и поглъщаме повече количества храна, отколкото е нужно. Обикновено количествата храна трябва да са с големината на юмрук, а аз, отивайки в заведение, виждам огромни порции. Статистиката в световен мащаб е плашеща, около 60-65% хората са с наднормено тегло, а затлъстяването е също в немалки проценти", поясни нутриционистът.

Тя добави, че в България около 30% от децата под 18-годишна възраст са с наднормено тегло, а 11-12% са със затлъстяване.

"Това крие рискове за нашето здраве. Наднорменото тегло е възпалителен процес, нарушение на организма. Следва да подходим отговорно. Не толкова да редуцираме теглото си, колкото да възстановим здравето си, защото заболявания като диабет Тип 2, сърдечно-съдови заболявания, дори рак - тропат на вратата, когато не обръщаме внимание. Едно балансирано хранене, богато на храни, които изобилстват от фибри, фибро нутриенти, витамини, минерали, качествен протеин - това е формулата за здравословна редукция, съчетана с двигателната активност и сън. Безсънието води до напълняване", категорична е Яна Данаилова.

"Може да има здравословен проблем, който стои зад това наднормено тегло. Когато човек дойде при мен с молба да му помогна да редуцира теглото си, го питам с какво се боря - с апетит или хормони. Когато е само апетит е лесно, тогава се структурира менюто, така че да има насищане на повече полезни мазнини и фибри, които създават усещането за ситост. Здравословният темп за редуциране на тегло е около килограм-два на седмица. Периодичните напъни да влезем във форма не водят до устойчив резултат, йо-йо ефектът ни е гарантиран", коментира още специалистът.

Данаилова сподели, че ако имаме напълняване около корема, но на фона на слабо телосложение, тогава може да се помисли дали няма отклонение в нивата на инсулина или кортизола (хормон на стреса).

Попитана как да се борим с апетита към сладкото, тя отговори: "Фруктозата се метаболизира по различен начин от черния дроб. Ако консумиране само плодове не е страшно, опасен е глюкозо-фруктозният сироп, който е в десертите. Когато има глад към сладко, е хубаво да се изследва човешкото тяло и показателите, за да видим дали няма нарушения и тлееща или изявена инсулинова резистентност. Най-хубаво е да хапнем плод. По повод може да си позволим нещо сладко. Това, което ме притеснява мен, гледайки менютата в детските градини, е че сладките изделия с бяло рафинирано брашно са ежедневие. Това води до напълняване на децата, съчетано със седенето пред екрана, децата не играят навън, не тичат."

А според нея консумацията на животински продукти е личен избор, но често прекомерната употреба има доста рискове.