Ужасно: 17 българи загинаха във войната в Украйна

Русия
14:40 - 07 Март 2023
2892
Ужасно: 17 българи загинаха във войната в Украйна

"17 младежи и мъже от Болград са загинали на фронта до момента. Преди дни направихме и събитие да ги почетем. Те са както от града, така и от петте села, включени в рамките на общината".

Тъжната равносметка от войната направи Жана Суслина, началник отдел "Култура, туризъм, младежи и спорт" в Болградския общински съвет по време на представянето на списание ЛИК - "Гласът на българите в Украйна". Събитието се проведе в Дома на културата в града.

С решение на местния парламент от 23 февруари - стана ясно от думите ѝ - улици в Болград са преименувани на името на загиналите във войната. До момента вече има преименувани 16 такива, информира БТА.

По думите на Суслина една от залите в Дома на културата е предоставена за разпределяне на хуманитарни помощи.

"Благодарни сме на всички българи, които се отзоваха и ни подкрепят с дарения в това сложно време", подчерта тя.

"В списанието има много истории от младежи, които са доброволци, съдействат и помагат за това отново да продължим да живеем спокойно, по начина, по който умеем. Тук продължаваме с нашия национален календар. На 1 март отбелязахме обичая с Баба Марта, вързахме си мартенички. На 3 март отбелязахме Националния празник на България. За съжаление, сега форматът е 50/50. Намаляваме броят на присъстващите, разкъсваме едно мероприятие на няколко локации. Разпръскваме хората, за да няма голямо струпване на хора", каза още тя.

По думите ѝ въздушните тревоги в Болград не са рядкост.

"В сградата, където се случва представянето на ЛИК също има бомбоубежище. Не във всички сгради има такива обаче, стана ясно от думите ѝ. Тук, всеки ден провеждаме мероприятия при ограничен брой", посочи Суслина и добави: "Над 600 семейства живеят при нас, на територията на общината, след вътрешна миграция на застрашени от бойните действия. Именно за тях се разпределя и част от тази хуманитарна помощ", добави тя.