Ужилване! Хиляди евро изтеглени от сметките на клиенти на "Сиела"!

Новини
21:23 - 06 Декември 2019
6326
Ужилване! Хиляди евро изтеглени от сметките на клиенти на "Сиела"!

Десетки граждани пропищяха, че им липсват пари от банковите сметки. Това стана часове, след като беше оповестено, че на клиенти, пазарували книги онлайн от "Сиела", са им хакнали профилите и има неправомерно изтегляне на данни, а също така и финансови средства.

"Благодарение на "Сиела" са ми източени 468,83 евро от сметката. Не знам дали на друг се е случило, дано не. Добре, че видях веднага като са взети парите и реагирахме с банката мигновено", сподели Андре Хаджиев.

На друг клиент, обичащ книгите, също се оплака: "В моя случай са измъкнати 2 400 евро. Още не мога да се оправя с банката!"

"Имейла го получих днес, имам 8.49 долара дръпнати от картата, с която плащах на ноемврийската промоция. С банката се оправих, чудех се законово право какво имам в такива случаи спрямо търговеца?", попита Йоланта Димитрова.

По празниците мошениците се активират още повече и опитват да дръпнат оттук-оттам по нещо - къде по-голяма, къде по-малка сума.

"И аз получих същото писмо от "Сиела". Преди два дни някой си беше платил самолетен билет за 950 долара с някаква италианска авиокомпания "Blue Panorama". Сумата все още беше със статут "pending". Добре, че получих мейл да си проверя кредитната карта. От банката веднага блокираха сумата. И направих тази връзка с билета и "Сиела". Явно са ми откраднали данните, когато се опитах на 1 ноември да си поръчам книги онлайн и транзакцията не мина без видима причина", сподели Доротея Петрова.

Какви са вариантите ви да се застраховате при такъв вид покупки не само около Коледа и Нова година, разбира се?

PayPal, ePay.bg (можете да си направите микросметка в ИзиПей и регистрация в еPay) или някакъв вид виртуална карта. Никога, по никакъв повод не си въвеждайте основната дебитна карта (тази която има директен достъп до разплащателна сметка) в разни сайтове, независимо колко сигурни изглеждат!

Затова са измислени виртуалните карти и PayPal. Нали се сещате, че щом на НАП можа да се случи, значи може да се случи и на "Сиела" и на кой ли още не.

Системата изглежда сложна, но всъщност не е. Просто ви трябва малко време, за да направите това презастраховане.

"Правите си още една сметка с активна карта. През мобилното приложение прехвърляте в нея сумата, която ви е необходима за плащането. Прехвърлянето от лични сметки става за минути без значение от часа, в който правите превода.

Някои хора правят така - три сметки и 2 карти. На едната сметка (без карта) са наличните пари плюс овърдрафт. На повечето хора там им превеждат дори заплатите и пенсиите. Втората карта е кредитна, но... с малък лимит за извънредни ситуации. Третата е дебитна (без овърдрафт), в която прехвърлят пари когато ще пазаруват онлайн, ползват я в магазни на ПОС терминал или теглят пари от банкомат.

"Но нека не се забравя, че всяка от тези операции крие известен, макар и минимален риск за кражба", сподели пред Lupa.bg банкер.