В 10 селища в област Монтана водата не е годна за пиене

Общество
19:19 - 23 Октомври 2023
2310
В 10 селища в област Монтана водата не е годна за пиене

Опасна за здравето вода тече от чешмата в кметството в монтанското село Горна Вереница. В още 10 населени места в област Монтана водата не е годна за пиене.

Водата от чешмата в кметството в село Горна Вереница е с колиформи и ешерихия коли. Бактериалното замърсяване е установено при рутинното изследване на водата от Регионалната здравна инспекция в Монтана от 10 населени места, направено в първите две седмици на месеца. 

Колиформите са индикатор за наличие на потенциално опасни паразити, а ешерихия коли означава, че водата е замърсена с човешки отпадъчни води или изпражнения от животни. 

Забрана за ползване на вода от централното водоснабдяване за питейни нужди и приготвяне на храна поради влошени качества на водата е в сила за селата Кобиляк, Громшин и Бели брег поради наличието на арсен, в Златия, Разград, Ботево, Станево и Игнатово отклонението е по показател хром, в Долно Линево по показател манган и желязо, а Бъзовец - за открити нитрати. 

За нарушенията във водоснабдяването хигиенната инспекция състави два акта. В село Златия, община Вълчедръм е въведен режим на водата.