В 12 без 5: Смениха името на бг филма “Спекуланти” на “Борсови играчи”

Единият от сценаристите е поискал 100 000 лева заради наименованието на лентата

Култура
15:51 - 08 Април 2022
2321
В 12 без 5: Смениха името на бг филма “Спекуланти” на “Борсови играчи”

Часове преди премиерата на българския финансов трилър "Спекуланти" името му беше сменено на "Борсови играчи". Причината е, че единият от сценаристите - Кузман Илиев е поискал 100 хиляди лева за името на “Спекуланти” или в противен случай лентата не може да бъде излъчена.

В сряда вечерта много приятели на киното са поканени на премиерата на “Спекуланти”, определян като първия български финансов трилър. Сценаристи на филма са Кузман Илиев, Александър Чобанов и Илиян Скарлатов.

Зрителите го гледат с интерес, но той вече е с друго заглавие - “Борсови играчи”.

Идеята за този трилър се ражда преди около 5 години в разговори между изпълнителния продуцент на филма Николай Христов от компанията “Корунд Х” и Кузман Илиев, съученици от Френската гимназия. Илиев е икономически и политически анализатор, журналист и продуцент.

Четири дни преди премиерата в “Корунд Х” разбират, че преди около година Кузман Илиев е запазил името на филма в Патентното ведомство и не позволява използването му.

А само ден преди премиерата на 6 април продуцентската фирма научава, че Илиев е разпратил писмо до всички киносалони в страната, с което забранява филмът да бъде излъчван със заглавието “Спекуланти”. След съответните процедури в патентото ведомство заглавието на филма става “Борсови играчи”.

В специално писмо Кузман Илиев описва своята версия за скандала. В точка 7 казва: “С оглед на отсъствието на какъвто и да е пиар и при де факто отрицателен потенциал за продуцентски приходи; на вече платените хиляди левове данъци за приноса ни във филма, с оглед на невъзмезден 5-годишен труд, морални щети, пропуснати ползи; с оглед на хонорари за отлично подготвени и опитни правозащитници, разноски по дела, справки и проверки - сумата, която изисквам, за да покрия частично разходите си, без да включвам важните пропуснати ползи, е 100 хиляди лева.”