В 19 ч.: Започва първото директно излъчване от…Марс (ЛИНК)

Техномания
17:11 - 02 Юни 2023
6796
В 19 ч.: Започва първото директно излъчване от…Марс (ЛИНК)

В 19 часа българско време тази вечер започва първото в историята директно предаване от Марс. То е организирано от Европейската космическа агенция (ESA) и няма да е от повърхността, а от орбита.

Стрийминг сигнала ще изпраща Mars Express и по този начин ще бъде отбелязана 20-та годишнина на този апарат, оказал се един от най-дълголетните и ефективни продукти на агенцията.

В действителност това няма да е видео или телевизионно предаване, а продължителна поредица от снимки, правени на всеки 50 секунди и изпращани към Земята. Но все пак, казват от ESA, това е възможно най-близкото до предаване на живо от Червената планета.

Поради голямото разстояние, те ще пристигат със забавяне между 3 и 22 минути в зависимост от това зали Марс и Земята са най-близо една до друга, или най-раздалечени.

Снимките ще се правят с камерата за визуално наблюдение (Visual Monitoring Camera или VMC), която е монтирана в допълнение на Стерео камерата с висока резолюция (HRSC). Предимството ѝ е, че може да изпраща снимки с ниска резолюция, но често и като покриват обширни пространства.

Целта на VMC е да бъде просто техническа камера за наблюдение как се отделя модулът "Бийгъл 2" за спускане на Марс. Няколко години след това тя е променена на задача да бъде "уеб камера за Марс".

"Това е стара камера, първоначално предназначена за инженерни задачи, разположена на почти три милиона километра от Земята. Честно казано, досега подобно нещо не е изпорбвано и не сме 100% сигурни, че ще се получи", коментира Джеймс Годфри, ръководител на космическите операции на ESA в центъра за управление на полети в Дармщат, Германия.

"Но съм доста голям оптимист. Обикновено виждаме изображение от Марс и знаем, че са направени дни преди това. Вълнуващо е да видиш как изглежда Марс в момента, колкото е възможно по-близо до марсианското "сега", допълва той.