В 37 вуза приемат с оценки от матурите

Новини
11:01 - 29 Февруари 2020
1414
В 37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021 година, пише „Монитор“, като цитира МОН.

Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности.

Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да кандидатстват за 25 различни специалности, допълват от просветното министерство.

Оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия ще влизат в бала на кандидат-студентите за техническите университети във Варна, Габрово и в София. Изключение правят специалностите „Индустриален дизайн“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене“ в ТУ – Варна. За тези специалности оценката от зрелостния изпит не заменя конкурсния изпит, но участва в балообразуването.

В ТУ – София също изключение правят специалностите „Инженерен дизайн“, „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство“.

Във висшите училища по изкуствата като НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Театрален колеж „Любен Гройс“- София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив не може да се кандидатства само с резултатите от зрелостните изпити. Изпитната кампания там е специфична.

Не се използват за прием оценките от матурите и за Академията на МВР, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник. Това са общо 14 висши училища от акредитираните 51 у нас.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. За някои специалности като „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в МУ-Варна при балообразуването се използват и оценките от матурата по биология.

Същото се отнася и за МУ-Плевен, където оценката по биология участва с определен коефициент, но само при някои специарности като „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности в здравеопазването“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник фармацевт“, „Медицински козметик“ и „Социални дейности“.