В адската жега: Бързате за климатик? Чакате за монтаж чак след 15 август

2500 лв. са добрите охлаждащи устройства, поставянето струва 300 лева

Новини
18:00 - 29 Юли 2024
1816
В адската жега: Бързате за климатик? Чакате за монтаж чак след 15 август

Магазините за бяла техника удрят рекорди по продажби на климатици през юли при невиждано високите температури. Въпреки отънелия джоб на българина, подгонени от жестоката жега, хората купуват светкавично и скъпи, и по-евтини устройства, а тези на промоция свършват за часове, обясняват търговците. Във фирмите – доставчици пък телефоните прегряват от заявки на клиенти, готови веднага да платят за бързо поставяне.    

Въпреки засиленото търсене, няма дефицит на уредите, но проблемът с монтажа е огромен. Екипите са нонстоп на адреси и не приемат поръчки преди 20-ти август, когато обаче жегата би трябвало да си е отишла.

„Телефоните не спират да звънят, но няма как преди края на август да поемем какъвто и да е ангажимент. Техниците изнемогват и работят и нощем и пак едвам обслужват клиентите от дългите списъци.”, обясниха от фирма, която предлага всякакви търговски марки климатици.

Работата на техниците по монтирането е доста скъпа – в момента тарифата върви между 250 и 300 лева. Процесът в най-добрия случай трае около 2 часа, но клиенти се оплакват, че понякога се работи цял ден. Всичко зависи от етажа, от какви материали е строен блока, трудността при пробиването на дупки и поставянето на термопомпата.  

Иначе най-търсени са устройствата японско производство – „Тошиба”, „Мицубиши”, от които клиентите са повече от доволни.

Най-добрите модели струват 2500 до 3000 лева, а най-евтините – около 800. Особено много се взимат добрите модели на "Мицубиши", които варират около 2500 лева.  

Купувачи твърдят, че и евтините устройства вършат работа. Има обаче един доста сериозен минус на климатиците за малко пари – тъй като не са енергоспестяващи, харчат много ток. Накрая сметките за електричество са доста по-високи, отколкото при ползването на устройство от висок клас.

Не всеки обаче може да си позволи луксозен климатик, въпреки че някои имат и екстри за пречистване на въздуха и така дават услуга 2 в 1.   

Търговците в магазините за техника сега са във вихъра, но са убедени, че в края на август, мераклиите за монтаж на климатик рязко ще секнат и така до следващия бум на жегите следващото лято.