В Албания няма българи? Македонска провокация

Топ
18:54 - 12 Март 2020
2660
В Албания няма българи? Македонска провокация

Твърдението, че в Албания няма българи, а измислени македонци, е абсолютно нахалство и провокация във всяко едно отношение.

Това каза в интервю за „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод позицията на Македонско дружество „Илинден“, според която в Албания не живеят българи и не съществува българско малцинство.

По думите му тази позиция е провокация срещу България и срещу самото българско малцинство в Албания, както и срещу историческата истина.

„Това е една позиция, която от различни кръгове в Република Македония особено в по-близкото минало при режима на Никола Груевски винаги изразяваха, че няма българи в Албания, има македонци. Тук не е въпросът дали в Албания има българи и македонци. В Албания има българи, даже и в Македония има българи. Тук става въпрос за принципен въпрос съществува ли македонска нация или не съществува. Тя може да съществува в главите на тези, които разсъждават с критериите на Коминтерна, в духа на Титовата пропаганда“, посочи още проф. Павлов.

Историкът бе категоричен, че в случая това е категорично отричане на хората в самата Албания, които се чувстват българи да бъдат такива, каквито са.

„Това е дълбоко нехуманно и дълбоко недемократично. Разбира се, абсолютно невярно исторически. Откакто съществува македонски въпрос, когато става дума за българи, за хората в Албания, които не са албанци, те са или гърци или българи. Никога не се е говорило за македонци, освен във времето на Титова Югославия. Преди това никой не е говорил за македонци в Албания“, изтъкна още проф. Павлов.