В Англия яко измират, №1 в света по ковид смъртност

Актуални новини
19:04 - 18 Януари 2021
6902
В Англия яко измират, №1 в света по ковид смъртност

Въпреки тежкият и продължителен локдаун, Обединеното кралство вече има най-високата смъртност от Covid-19 от всички страни в света, разкриват последните данни. Средно 935 ежедневни смъртни случая във Великобритания през последната седмица са еквивалентни на повече от 16 души умиращи от Covid-19 на всеки милион дневно, пише The Independent.

Данните, събрани от, базираната в Университета в Оксфорд изследователската платформа „Нашият свят в данни“, показват, че Обединеното кралство е пред всяка друга държава по смъртност на глава от населението в света.

Великобритания изпревари Чехия, която заемаше първото място от 11 януари, след като правителството публикува последните смъртни случаи от коронавирус в неделя вечерта.

Броят на регистриациите на фаталните изходи обикновено е по-нисък през почивните дни, заради по-малкото съобщения, но числата се актуализират в понеделник.

Още 671 смъртни случая от Covid-19, регистрирани в неделя, увеличават общия брой потвърдени смъртни случаи от вируса във Великобритания до 89 261.

Това е най-високата кумулативна смъртност в Европа и в абсолютни стойности се нарежда единствено след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико в световен мащаб - всички от които имат много по-голямо население.

Обединеното кралство е има 3,4 милиона потвърдени инфекции, еквивалентно на един на всеки 20 души. Макс Росър, изследовател от Оксфордския университет и основател на „Нашият свят в данни“, каза, че другите страни са предприели по-бързи и решителни действия в ранните етапи на пандемията.

„Последната смърт от Covid в Нова Зеландия беше в средата на септември“, написа той в „Туитър“.

Смъртността в Обединеното кралство сега е по-висока, отколкото беше по време на първата голяма вълна от инфекции с Covid-19 през април, когато достигна своя връх от 13 на милион души дневно.