В Антарктида откриха изтичане на метан от морското дъно

Причината за появата на новото изтичане остава загадка

Свят
12:25 - 22 Юли 2020
1731
В Антарктида откриха изтичане на метан от морското дъно

Първото активно изтичане на метан от морското дъно в Антарктида е било разкрито от учени. Изследователите също така са открили, че микроби, които обикновено консумират мощния парников газ, преди да достигне атмосферата, са пристигнали само в малки количества след пет години, което позволява на метана да изтича.

Смята се, че големи количества метан се съхраняват под морското дъно около Антарктида. Газът може да започне да изтича, тъй като климатичната криза затопля океаните, перспектива, която изследователите заявиха, че е "изключително тревожна", пише "Гардиън".

Причината за появата на новото изтичане остава загадка, но вероятно тя не е глобалното затопляне, тъй като морето Рос, където е открито, все още не се е затоплило значително. Изследването има значение и за климатичните модели, които понастоящем не отчитат забавянето на микробното потребление на изтичащ метан.

Активното изтичане за пръв път е било забелязано случайно от водолази през 2011 г., но на учените беше необходимо до 2016 г. да се върнат на обекта и да го проучат подробно, преди да започнат лабораторни изследвания.

"Забавянето в консумацията на метан е най-важната констатация", казва Андрю Търбър от Държавния университет в Орегон в САЩ, който ръководи изследването. "Това не е добра новина. Минаха повече от пет години, за да започнат да се показват микробите и дори тогава метанът бързо избяга от морското дъно. "

Освобождаването на метан от замразени подводни складове или вечно замръзнали райони е една от ключовите съвети, за които учените са обезпокоени, които възникват, когато определено въздействие на глобалното отопление стане неудържим.

"Цикълът на метана е абсолютно нещо, от което ние като общество трябва да се тревожим", каза Търбер. "Струва ми се невероятно загрижен."

Много малко се знаеше за цикъла на метан в Антарктида, но добрата новина, според него, е, че новата просока осигурява естествена лаборатория за допълнителни изследвания.

Защо се образува новата просвета, не е известно. "Това е мистерия, на която все още нямаме отговор", каза Търбър. "Той е отстрани на действащ вулкан, но не изглежда, че е дошъл от това."

Проф. Джема Уадъм от Университета в Бристол, Великобритания, който не е участвал в изследването, заяви: "Антарктида и нейният леден покрив са огромни черни дупки в нашето разбиране за цикъла на метана на Земята - те са трудни места за работа.

"Смятаме, че под ледената покривка вероятно [има] значителен метан," каза тя. "Големият въпрос е: колко голямо е изоставането [в микробите, консумиращи метан] в сравнение със скоростта, с която могат да се образуват нови течове на метан вследствие на отстъпващия лед?"

Изследването, публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society B, съобщава за откриването на проникването на метан в 10-метрова (30 фута) дълбока площадка, известна като Cinder Cones в McMurdo Sound. Това е 70-метрова лепенка от бели микробни рогозки, а по време на експедицията през 2016 г. бе открита втора проникване.

"Ние се натъкнахме на просмукването на метан в обект, който се гмурка от 60-те години на миналия век и току-що се включи", каза Търбър. Нямаше мехурчета метан, каза той. "По-голямата част от метана в много прониквания всъщност излиза в това, което наричаме дифузни потоци. Това е просто разтворено във водата. "

Източникът на метана вероятно е разпадащи се водорасли, залепени под утайки и вероятно са на хиляди години. В повечето части на океаните изтичането на метан от морското дъно се консумира от микроби в утайката или водния стълб по-горе. Но бавният растеж на микробите в сайта Cinder Cones и неговата малка дълбочина означава, че метанът почти сигурно изтича в атмосферата.

Търбер каза, че първите микроби, които растат на мястото, са били от неочаквано напрежение. "Вероятно сме в етап на успех, където може да минат пет до 10 години, преди дадена общност да стане напълно адаптирана и да започне да консумира метан."

През 2014 г. бе открито широко разпространение на активното проникване на метан край субантарктическия остров Южна Джорджия, първи за Южния океан. "Но това е наистина различен океанографски район от континента Антарктика", каза Търбер.

Уодъм каза, че петте години, за които е проучена просмукването на Cinder Cones, са кратък период от време. "Така че би било добре да видим какво ще се случи с тази проникване в бъдеще. Откритието също ви кара да се чудите дали тези характеристики са по-често срещани, отколкото може да мислим в Антарктида, но рядко се натъкваме на тях. "

Въпреки това е малко вероятно учените да успеят да се върнат в Антарктида скоро. В момента континентът е без коронавирус, но рискът от инфекция е нарушил плановете за експедиция.