В Атина откриха уникална късноримски останки с мозайка

Сградата, чиито долни стени са частично запазени, има средна част с дължина 7,40 метра

Нещо за четене
12:21 - 13 Ноември 2022
2138
В Атина откриха уникална късноримски останки с мозайка

При разкопки на Театралния площад в Атина са открити късноримски останки, съобщи гръцкото министерство на културата, съобщава БТА.

При дейности, предхождащи преустройството на района, който се намира югозападно от сградата на общината на Атина, в южната част на площада на средна дълбочина един метър са открити останки от сграден комплекс и мозайка. 

Сградата, чиито долни стени са частично запазени, има средна част с дължина 7,40 метра. Тя е обособена от мраморни блокове, образуващи стилобат - нивото, на което биха се крепили колоните. Камъните са издълбани така, че да могат да се поставят метални прегради или парапет, съобщиха от министерството.

Подовете на помещенията в сградата са покрити с мозайка тип opus sectile, части от която са запазени в добро състояние и свидетелстват за стойността на сградата.

При по-стари разкопки на терен в съседство с площада в миналото бяха открити архитектурни компоненти, които изглежда принадлежат на комплекса, включително подобна стенна конструкция и мозаечни подове.