В Австралия обмислят да скъсат с короната

Новото лейбъристко правителство обеща, че ако бъде преизбрано за втори мандат, ще свика референдум за обявяване на република

Новини
15:19 - 03 Юни 2022
2626
В Австралия обмислят да скъсат с короната

Мостът над залива в Сидни („Сидни харбър бридж“) бе осветен в кралско пурпурно в чест на платинения юбилей на британската кралица - броени дни след като в Австралия бе назначен първият министър със задача да ръководи евентуалното преминаване на страната към републиканско управление, предаде ДПА.

Мат Тисълтуейт, положил клетва в новосъздаденото лейбъристко правителство като помощник-министър за републиката, заяви, че 70-годишнината от възкачването на престола на Елизабет Втора дава на австралийците повод за размисъл за бъдещето на страната. „Първо, бих искал да поздравя кралицата за нейния юбилей и нейното царуване; мисля, че тя беше прекрасна кралица и лидер на Британската общност“, каза той за телевизия „Скай нюз Острелия". „Тъй като тя върви към залеза на своето царуване обаче, мисля, че австралийците естествено започват да се питат какво следва за Австралия.

Искаме ли крал Чарлз, или сме достатъчно зрели и достатъчно независими, за да потърсим и назначим някого от нас за държавен глава?“, подчерта Тисълтуейт.

Австралийското републиканско движение приветства създаването на позицията на Тисълтуейт, но Австралийската монархическа лига критикува решението като проява на неуважение по време на честванията на платинения юбилей.

Новото лейбъристко правителство е обещало, че ако бъде преизбрано за втори мандат, ще свика референдум за обявяване на република. Премиерът Антъни Албанезе, на свой ред, обяви за свой приоритет организирането на референдум за конституционното признаване на коренното население на Австралия.