В Банско арестуваха руски хакер, издирван от САЩ - готви се екстрадиция

Общество
14:54 - 13 Юни 2022
3268
В Банско арестуваха руски хакер, издирван от САЩ - готви се екстрадиция

Руски хакер, издирван от САЩ чрез ФБР и Интерпол, е бил арестуван в Банско. Днес Благоевградският окръжен съд взе мярка за процесуална принуда „временно задържане“ за срок до 60 дни спрямо мъжа с инициали Д. Е., съобщиха от институцията.

Това означава, че руснакът остава в ареста, докато пристигнат официално документите по искането за екстрадицията му. 34-годишният руснак е бил задържан в Банско още на 10 юни, съобщава местното издание „Струма“. Антимафиоти от ГДБОП и полицаи от ПУ на МВР в града са провели съвчестната операция. След оперативна разработка те са го открили в коуъркинг пространство - място за съвместна работа, на което се събират хора на свободна практика, от малки фирми или т.нар. дигитални номади.

Арестуваният работи за международна компания, посочват още от съда. Руснакът е издирван от САЩ с цел наказателно преследване по внесен срещу него обвинителен акт за извършени компютърни престъпления на територията на Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния. Той е търсен от ФБР и Интерпол като „особено опасен“. Мъжът се е подвизавал из цяла Европа с различни самоличности. Търсен е от над 10 страни.

Определението на Окръжен съд - Благоевград за временното задържане на руския гражданин може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - гр. София в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото е насрочено за 21 юни 2022 г. от 10 ч.