В Барселона вече глобяват за пушене по плажовете

Причината за налагането на забраната е изцяло екологична

ЕС
11:27 - 01 Юли 2022
1491
В Барселона вече глобяват за пушене по плажовете

От днес – 1 юли, пушенето по всички плажове във втория по големина град в Испания – Барселона, се наказва с глоба от 30 евро. Мярката беше приета от градския съвет на 8 април тази година, а вече е в сила след проведен пилотен проект миналата година, на който пушенето беше забранено на 4 от 10-те плажа в каталунската столица.

Причината за налагането на забраната е изцяло екологична. На 31 март 2022 г. испанското законодателство транспонира европейска директива, според която фасовете са вторият най-често срещан пластмасов замърсител по плажовете. Така новият закон за отпадъците и замърсените терени позволява на местните власти да въвеждат забрани и глоби.

Настоящата забрана е с мотив за защита на околната среда и на здравето на хората, както и на правото им да се наслаждават на чиста публична среда. Между 29 май и 12 септември 2021 г. пушенето беше забранено по цялото пространство от водната линия до края на пясъчната ивица на част от плажовете в Барселона. Кампанията доби широка популярност в медиите и социалните мрежи, а и на самите плажове бяха поставени разяснителни табели.

Инициативата получи доста високи оценки, показват анкети сред посетителите и данни на доброволци и служители по чистотата, които събираха останалите фасове. Резултатът е драстично намаляване на замърсяването и оценка 8 по десетобалната система от страна на посетителите.

Барселона, чиито плажове са посещавани от близо 4 милиона души в топлите месеци, се присъединява към Канарските острови, Андалусия, Галисия и Валенсия, които въведоха пълни или частични забрани за пушене по плажовете. Още преди пандемията това направиха на Балеарските острови.