В Берлин се чудят как да стимулират ваксинирането

A в Германия се води широка дискусия дали да не спрат да безплатните тестове

Свят
13:35 - 12 Август 2021
2887
В Берлин се чудят как да стимулират ваксинирането

Германският финансов министър Олаф Шолц призова хората да насърчават приятели и роднини да се ваксинират срещу Ковид-19 по време на събитие от предизборната му кампания в Северна Германия днес, предаде ДПА.

Шолц, който е и кандидат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлер в изборите през септември, каза, че на фона на забавянето на ваксинациите хората трябва да бъдат убедени в необходимостта от имунизация.

"Нашите съседи, приятели, членовете на семействата ни, колегите на работа", всички те са хора, които може би имат нужда да бъдат побутнати, каза Шолц в малкия град Екернфьорде.

„Милионите, които вече са ваксинирани, са доказателството, че ваксинационната кампания върви добре”, каза той.

"Никой не е станал извънземен, просто сега всички сме в по-голяма безопасност", допълни политикът.

Той изрази подкрепата си за предложението на здравното министерство задължителното носене на маски да продължи и през есента, което ще бъде обсъдено по-късно тази седмица.

Участие в дейности на закрито трябва да се разреши само на хора, които са ваксинирали, преболедували са коронавируса или имат отрицателен тест, каза Шолц. Тези, които все още не са ваксинирани, би трябвало да плащат за тестовете си, допълни той.

В Германия се води широка дискусия дали правителството не трябва да спре да предоставя безплатни тестове по-късно тази година, след като възможност за ваксиниране бъде предложена на всички, отговарящи на условията.

Ден преди това на среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на 16-те германски провинции бе решено, че хората в Германия, които не са ваксинирани, ще трябва да предявяват като доказателство отрицателни PCR тестове по-често, отколкото досега. , предаде ДПА.

В близко бъдеще на хората, които не са ваксинирани или не са изградили естествен имунитет след преболедуван Ковид-19, ще се налага да представят документ с негативен тест, за да влизат в ресторант, фризьорски салон или зала за фитнес например. Същото ще важи и за посетителите в болници, социални и старчески домове.

Ограничителните мерки, които вероятно ще влязат в сила още този месец, целят да мотивират повече хора да се ваксинират. Неваксинираните ще бъдат подлагани по-често на тестове, каза Меркел. А предвид по-заразния Делта вариант ще останат задължителни за всички предпазните маски и социалната дистанция в магазините, обществения транспорт и другаде, добави тя.

Премиерите на провинциите се споразумяха, че освен изискването за отрицателни тестове, преболедуване или пълна ваксинация спортните състезания с повече от 5000 зрители ще може да се провеждат на стадиони, запълнени на половината от капацитета си, най-много с до 25 000 души.

Берлинският институт "Роберт Кох" съобщи, че за денонощие в Германия са били регистрирани 2480 нови случая с коронавирус.

Освен това от 11 октомври правителството постепенно ще спре безплатното правене на тестове, както е сега. Това ще принуди неваксинираните да си плащат тестовете, ако искат да участват в социалния живот. Това няма да важи за хората, които не бива да се ваксинират по медицински причини.