В Благоевградско има петима нови кметски наместници

Актуални новини
07:30 - 15 Ноември 2021
1214
В Благоевградско има петима нови кметски наместници

Анкетата за кметски наместници в малките населени места в община Благоевград приключи с петима избрани кандидати и един балотаж, съобщиха от общинския пресцентър.

Днес в девет села, обединени в шест кметства, се проведе и трети избор, освен вота за президент и парламент. Жителите на малките населени места в общината избираха кой да бъде кметският им наместник.

Вотът се проведе в отделни помещения от избирателните секции, но в близост до тях. За да гласуват, избирателите трябваше да попълнят анкетна карта, на която да отбележат предпочитания от тях кандидат.

Картите се пускаха в прозрачни кутии, идентични на изборните урни, а преброяването е извършено от специално сформирана комисия. В нея право да участват са имали и самите кандидати или упълномощени техни представители, съобщават от пресцентъра на общината.

Идеята за избирането на кметски наместник е на кмета на община Благоевград Илко Стоянов и с нея се дава право жителите на най-малките населени места да гласуват доверие на бъдещия си наместник, вместо той да бъде назначен директно от общинското ръководство.

Резултатите от анкетното проучване показват, че в четири кметства хората са избрали досегашните си наместници, в едно ще има нов.

Най-много бяха кандидатите за кметски наместник за кметството на селата Бучино и Лисия - пет. Резултатите сочат, че за Виктор Гроздански са гласували 15 избиратели, а за Живко Чукарски - 14. Останалите трима кандидати са събрали общо 19 гласа. Решението кой ще бъде кметски наместник на кметството ще се вземе на балотаж през следващата седмица, посочват от общинския пресцентър.