В блокираното Паничерево засега е спокойно

Актуални новини
10:03 - 16 Април 2020
2796
В блокираното Паничерево засега е спокойно

Първата нощ на блокадата премина спокойно в село Паничерево, коментира кметът Атанас Граматиков.

По думите му след 9.00 часа започва вземането на нови 50 проби на жителите на селото, в което през тази седмица бяха установени шестима заразени с COVID 19. Това са представители на три ромски фамилии, девет техни роднини са под домашна карантина, уточни Граматиков. Нито един от заразените не е работил в чужбина.

Село Паничерево е едно своеобразно огнище на зараза, защото заразените живеят в къщи, разпръснати на различни места, а не в отделен квартал, коментира д-р Станимир Станков, директор на РЗИ- Стара Загора.

Тази сутрин са отворили врати и трите магазина за хранителни стоки. В здравната служба работят лекар и медицинска сестра. Жителите на Паничерево могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят храна или поръчат лекарства. Няма забрана за селскостопанска дейност в селските дворове.

През следващите дни се очакват стотина жители на селото, които се завръщат от Англия, където са работили в селското стопанство. На всеки един от тях ще бъде обяснено, че ако влезе в селото, ще остане в дома си до края на 14-дневната блокада.

В Паничерево живеят сега около 1300 души, по регистрация са 2002, уточни кметът.