В Босна и Херцеговина бяха арестувани девет души за трафик на хора

Балкани
16:38 - 06 Февруари 2024
1406
В Босна и Херцеговина бяха арестувани девет души за трафик на хора

Полицейски служители на Държавната агенция за разследване и защита (SIPA) на Босна и Херцеговина арестуваха днес девет души в рамките на операцията "Zip" в района на Градачац, Сребреник и Кладне, съобщи Танюг. Извършени са претърсвания на стопански и жилищни сгради и автомобили на 13 места. Продължават разпитите на заподозрените за престъплението трафик на хора. 

При претърсването са открити и временно иззети голяма сума пари, няколко мобилни телефона, различни документи и други вещи, които могат да послужат като доказателства по наказателно производство.

В същото време, като част от тази акция, полицейските служители на МВР на Република Хърватия провеждат оперативна акция с кодово наименование Big Transport, насочена към борба с нелегалната миграция, съобщиха от SIPA.

Оперативната акция Zip е проведена по поръчка на съда на Босна и Херцеговина и под наблюдението на прокуратурата на Босна и Херцеговина, поради наличието на основания за подозрение за извършено престъпно деяние трафик на хора.

Също така, след продължило месеци разследване в сътрудничество с полицейските служители на МВР на Република Хърватия, с подкрепата на Европол, е установен трафик на около 70 турски граждани от Босна и Херцеговина в Хърватия и по-нататък към страните от Европейския съюз. Посочва се, че лицата са били транспортирани скрити в камиони от територията на Босна и Херцеговина на територията на Хърватия, отбелязва БТА.