В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори

По данни на ЦИК право на глас имат 3 386 666 граждани

Балкани
12:25 - 02 Октомври 2022
1353
В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори

В Босна и Херцеговина се провеждат общи избори за Президиума, президент на Република Сръбска, централни власти и общини, съобщава електронното издание на вестник Дневни аваз, като уточнява, че право на глас имат над 3,3 милиона души.

Гражданите на БиХ избират трима членове за Президиума - по един представител на бошняците, хърватите и местни сърби, 42 депутата за Камарата на представителите на Парламентарната асамблея на БиХ, 83 депутати от парламента на Република Сръбска, президент на Република Сръбска, 98 депутати за Камарата на представителите на федерация на Босна и Херцеговина и кандидати за общинските събрания.

Традиционно бошняците в мнозинството гласуват за "Партията на демократичното действие“, хърватите за – "Хърватската демократична общност“ на БиХ, а босненските сърби за една от няколко "сръбски“ партии.

По данни на ЦИК право на глас имат 3 386 666 граждани. Отворени са 5 903 избирателни секции, от които 21 са разположени в дипломатическите мисии на БиХ в 15 държави. 60 000 акредитирани наблюдатели следят процеса на гласуване и преброяването на резултатите.