В Брюксел: Пикаещото момченце беше облечено в лекарски костюм

Свят
19:17 - 06 Септември 2020
3772
В Брюксел: Пикаещото момченце беше облечено в лекарски костюм

Облякоха Пикаещото момченце в Брюксел (Мaнeкенът Пис) в екип на здравен работник в чест на персонала на държавните болници от мрежата "Iris", съобщи "Брюксел Таймс".
 
Орденът на приятелите на Пикаещото момченце доведе десетки хора в шествие до мястото на емблематичната статуя. След като облеклото покри статуята, те изпяха песента "Ketje de Bruxelles" (Хлапето на Брюксел).
 
Момченцето носи облеклото, което се състои от болничен екип, лабораторна престилка, хирургическа маска, шлем и санитарни обувки, до 18:00 ч.
 
Облеклото представя медицинската професия в цялото ѝ многообразие - от медицински сестри и санитарен персонал до асистенти и лекари и от административен персонал до технически изпълнители.
 
Мрежата "Iris" включва CHU (университетска болница) Saint Pierre, CHU Brugmann, Institut Jules Bordet, Hôpital des Enfants и болниците Iris South.
 
"Пикаещото момченце е основен символ за жителите на Брюксел", обясни Делфине Хубе, отговаряща за културата, туризма и главните събития в кметството. "Посвещението, демонстрирано ежедневно от болничния персонал на град Брюксел, особено в контекста на коронавируса, трябваше да бъде подчертано."
 
"Чрез този жест искам да благодаря на всички тези фронтови работници, чиито действия са от съществено значение при управлението на тази криза", подчерта тя.
 
На церемонията присъстваха редица представители на медицинския персонал на града, включително Етиен Вери, главен изпълнителен директор на мрежата "Iris".
 
"Саможертвата на болничния персонал вече не прави заглавия в медиите, както през пролетта", каза Вери. "Затова съм още по-благодарен на град Брюксел, че припомни онези трудни моменти и благодари по свой начин на 10 000 работници от всички длъжности в брюкселските държавни болници, които демонстрираха толкова смелост и професионализъм в разгара на кризата."
 
Това е 1048-ият костюм на Манекена Пис. Изработен е от дизайнерите на Брюксел Естер Манас и Балтазар Делепиер, разработващи приобщаваща, екологична мода, като създават дрехи с един размер, които могат да бъдат адаптирани към всички видове форми и намаляват количеството изхабени платове.
 
Стауята представлява миниатюрно бронзово голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Разположена е в непосредствена близост до централния площад "Гран Плас".
 
Статуята на Манекена Пис е изработена през XVII в. Малко хора обаче знаят истинската причина за поставянето на тази статуя, като много от тях мислят, че тя е просто декоративна. Съществуват много легенди за манекена. Според една от тях малко момче спасило града, като загасил по "свой начин” запален от враговете фитил. Манекенът Пис, или известен още като малкия Жулиен, приятелят на народа, е удостоен с почести и награди - както граждански, така и военни.
 
Дизайнът му е творение на Франсоа Дюкенуа и е поставен на мястото, където се намира, през 1618 или 1619 г.
 
Пикаещото момченце постоянно се облича в дрехи по определен график, който стои отстрани на фонтана. Някои от костюмите са изложени в градския музей.