В Букурещ започна срещата на НАТО

Йенс Столтенберг обвини Русия за "вълни от жестокост"

Украйна
12:33 - 29 Ноември 2022
1590
В Букурещ започна срещата на НАТО

Министрите на външните работи на страните от НАТО се събраха в Букурещ, за да обсъдят в продължение на два дни по-нататъшните форми и обеми на помощта за Украйна за отблъскване на руската агресия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Откривайки срещата, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО ще бъде готова да защити всеки сантиметър от територията си от нахлуване.

Той подчерта, че "Алиансът не участва в този конфликт", но членовете му предоставят на Украйна "безпрецедентна подкрепа", за да може тя да се защити от Русия.

Столтенберг обвини Русия за "вълни от жестокост" и също така спомена финансовото бреме, което продължаващата война е поставила върху Европа и други страни по света.

"Всъщност всички плащаме цената на руската война в Украйна, но плащаме тази цена в пари, докато Украйна плаща с кръвта си", заяви Столтенберг.

Лидерът на Алианса каза още, че НАТО не може да позволи на Русия да спечели, защото това би насърчило Владимир Путин и други авторитарни лидери да използват сила по-уверено, за да постигнат целите си. "Не можем да постигнем траен мир, ако агресорът победи", каза той.

"Знаем, че повечето войни завършват на масата за преговори, но това, което се случва на масата за преговори, е пряко свързано с това, което се случва на бойното поле," обясни Столтенберг.

Срещата на върха в Букурещ е знаменателна с това, че именно в румънската столица преди 14 години, през 2008 г., беше взето решение за евентуалното бъдещо влизане на Украйна и Грузия в НАТО. Владимир Путин през есента на 2021 година нарече това решение "пряка заплаха" за сигурността на Русия и четири месеца по-късно Русия нахлу в Грузия.

На настоящата среща на върха НАТО ще изрази подкрепата си за Украйна и ще обяви нова помощ заради енергийната криза в страната, причинена от руските бомбардировки. Очаква се в кулоарите на срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да обяви "значителна" финансова помощ за Украйна.

Също така на срещата на върха на НАТО ще се обсъди увеличаване на военната помощ, включително системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, гориво, лекарства и зимно оборудване.

Все още не е известно дали участниците в срещата ще обсъдят възможността за разширяване на доставките на оръжия, включително нападателни - нещо, което украинската страна настойчиво иска.

Преди тази ключова среща министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от НАТО да увеличат производството на оръжия, като заяви, че не е възможно да се спечели на бойното поле в дългосрочен план, без да се инвестира в производството на повече оръжия.

"Докато водим днешните битки, трябва да мислим как ще водим битките утре," подчерта Кулеба.

Министърът бе категоричен, че страните от НАТО трябва "да започнат производството на необходимите оръжия днес".

"Ако това не се случи, няма да можем да спечелим - толкова е просто," обобщи той.