В Бургас пропищяха от бездомни котки

Гражданите зоват общината за спешни мерки

Общество
14:55 - 28 Октомври 2020
2112
В Бургас пропищяха от бездомни котки

Малката бъдеща търговска улица „Алеко Константинов“ в сърцето на Бургас отново се е превърнала в райско кътче за бездомни котки. За това сигнализират читатели на "Флагман", които живеят в района и които ежедневно стават свидетели на това как хора от кооперациите по разкопаната улица хранят животните.

Към днешна дата котките вече са десетки, а миризмата в 100-метровия участък, граничещ с най-голямото училище в центъра на Бургас – ужасяваща. Хората зоват за спешни мерки, тъй като броят на бездомните животинки в района е станал неконтролируем.

Всъщност ул. „Алеко Константинов“ трябваше да бъде ремонтирана до края на 2019 г., тъй като проектът за трансформирането й в занаятчийска чаршия бе предвиден за изпълнение в бюджета на община Бургас за същата година. Още преди всичко обекти по нея да бъдат премахнати, а ВиК инсталациите под нея – сменени, улицата бе известна на поне 2 поколения бургазлии като „улицата на котките“. Прякорът бе измислен по обясними причини, тъй като в сравнително малкият участък между ул. „Св. св. Кирил и Методий“ ул. „Сливница“ всяка вечер се събираха поне 50 котки, които привидно живееха там. 

В месеците от 2019 г. се оказа, че общината с право трябва да изчака ВиК да извърши основен ремонт на водоснабдяването, преди да започне същинското обновяване на улицата, за което има предвиден чудесно изглеждащ проект. Тези дейности започнаха в началото на 2020 г. – месец преди СЗО да обяви пандемията с коронавируса, като те бяха прекъснати за няколко месеца, а към момента са напълно довършени. Ремонт на самата улица обаче до края на годината няма да има. По това време, очаквано, там котки нямаше, а очакванията бяха след приключване на всички дейности, улицата окончателно да загуби неприятния си за мнозина бургазлии прякор.