В четири щата все още броят бюлетините

Новини
21:09 - 09 Ноември 2020
2054
В четири щата все още броят бюлетините

Медиите обаче все още не са предвидили краен победител в четири щати на САЩ, считано в понеделник: Аляска, Аризона, Джорджия и Северна Каролина. Байдън се нуждае от най-малко 270 гласа в Избирателбната колегия (ИК), която в крайна сметка решава президентството.

Тези 538 гласа се разпределят между щатите и се избират в отделни щатски надпревари в изборния ден, обикновено на базата победителят взима всичко. В момента Байдън има най-малко 279 гласа в ИК. Действащият президент на републиканците Доналд Тръмп има само 214 - дори да спечели и четирите останали щати, той не може да достигне 270.

Аризона (11 гласа в ИК)

Байдън е получил 49,5 процента от гласовете, в сравнение с 49 процента за Доналд Тръмп – малка преднина от 16 985 гласа, при 98 процента от преброените бюлетини. Фокс нюз и Асошиейтед прес обявиха победата в състезанието в западния щат в полза на демократа в изборната нощ, което предизвика гнева на Тръмп. Досега други медии като „Ню Йорк таймс” и Си Ен Ен се въздържат да обявят победител в Аризона, традиционен бастион на републиканците.

Джорджия (16 гласа в ИК)

Повече от 98 процента от гласовете са преброени в този югоизточен щат, който постоянно гласува за републиканците от 1996 г. насам. Първоначалната преднина на Тръмп избледня, тъй като гласовете по пощата се отчитат в големи градски райони като Атланта и Байдън го изпревари. Понастоящем демократът има преднина от над 10 350 гласа, показват данните.

Северна Каролина (15 гласа в ИК)

Около 98 процента от гласовете са преброени в този традиционно републикански югоизточен щат. В момента Тръмп изпреварва Байдън с около 75 000 гласа, с общо около 50 процента от гласовете срещу 48,6 процента на съперника му.

Аляска (3 гласа в ИК)

Само 56 процента от гласовете са преброени в Аляска поради сложната логистика на събирането на бюлетини в огромния щат. Тръмп води с 62,9 процента до момента. Нито един демократ не е печелил в Аляска от десетилетия.

306 гласа в ИК?

Ако Байдън спечели Аризона и Джорджия, както предполагат някои прогнози, той ще има 306 от 538-те гласа в Избирателната колегия - същия брой, който тласна Тръмп към това, което президентът нарече "огромна изборна победа" срещу Хилари Клинтън през 2016 г.