В ЦИК са спокойни за броенето на бюлетините

Политика
14:32 - 25 Март 2021
3443
В ЦИК са спокойни за броенето на бюлетините

Спокойни сме за преброяването на бюлетините и обработването на протоколите от парламентарния вот на 4 април в рамките на законовия срок. В това увериха членовете на ЦИК Таня Цанева и проф. Димитър Димитров по повод опасенията, изразени от държавната фирма "Информационно обслужване", че може да се наложи забавяне отвъд разписаните в Изборния кодекс 4 работни дни за обявяване на официалните резултати.

На брифинг Димитров уточни още, че протоколът е максимално улеснен, няма различен вид недействителности. Премахнати са някакви юридически показания. Максимално е улеснен, дори без да е необходимо познание и поготовка. Мнението му идва на фона на критиките от страна на ГЕРБ, че протоколът бил неясен и труден за попълване.

Иначе в ЦИК са постъпили множество сигнали за сведения. По една от постъпилите жалби от ЦИК са открили нарушение – в предизборен агитационен материал са използвани религиозни знаци и изображения. Става въпрос за предизборния клип на кандидат-депутатката и бивша народна представителка Султанка Петрова от ВМРО, излъчен по местна медия в предишните дни.

27 март е последният ден, в който социологическите агенции могат да се регистрират. Към момента броят им е 4.