В Деня на Бастилията Париж посрещна олимпийския огън

Франция чества националния си празник със засилени мерки за сигурност

Новини
18:05 - 14 Юли 2024
2041
В Деня на Бастилията Париж посрещна олимпийския огън

Франция чества днес националния си празник - Деня на Бастилията - в момент, когато страната се подготвя за домакинството на Олимпийските игри. Президентът Еманюел Макрон откри традиционния военен парад, като направи преглед на войските, последван от изпълнение на "Марсилезата" - националния химн, предадоха световните агенции.

Подготовката за игрите не позволи военният парад да премине по традиционния си маршрут по бул. "Шан-з-Елизе" и затова бе изместен по близкото авеню "Фош".

Поради мерките за сигурност на Олимпийските игри броят на войниците бе намален в сравнение с предишни години. Около 4000 души (при 6500 души миналата година) и 162 коня взеха участие в проявата. На нея нямаше танкове или бронирани машини, но над главите на зрителите прелетяха във формация над 60 самолета, включително британски изтребители "Тайфун", френски "Мираж" и "Рафал".

Париж посрещна и един по-специален гост на днешния си национален празник - олипмийския огън, който пристигна точно на време във френската столица за грандиозния военен парад в града по случай Деня на Бастилията. Олимпийските игри започват само след 12 дни.

Обикновено парадът започва от Триумфалната арка от времето на Наполеон до площад "Конкорд", където са обезглавени последните крал и кралица на Франция. Тази година обаче "Конкорд" е превърнат в огромно олимпийско място за брейкденс, скейтборд и беемхикс. По тази причина маршрутът на парада бе насочен към Булонския лес в покрайнините на града. Изграждането на олимпийско съоръжение около Айфеловата кула означава, че зрителите не могат да се съберат под нея, за да наблюдават ежегодното шоу с фойерверки.

След появата си в Деня на Бастилията факелната щафета премина през катедралата "Света Богородица", Сорбоната и Лувъра, преди да се отправи към други забележителности на Париж утре.

На 14 юли 1789 г. революционери щурмуват Бастилията (крепост и затвор в Париж), отбелязвайки началото на Френската революция и края на монархията. Празникът заема централно място във френския календар, като из цялата страна се организират множество събития. Целта е да се въплъти идеята на националния девиз "Свобода, равенство и братство", макар и не всеки във Франция да смята, че страната се придържа към това си обещание. 

Парижкият парад е кулминацията на празника. Тази година той отдава почит на тези, които преди 80 години са освободили Франция от нацистката окупация, като е организирана възстановка на десанта в Нормандия от 6 юни 1944 г. и изложение на символи на 31 държави, чиито войски са допринесли за освобождението. Около половината от тях са африкански страни, които са били под колониалната власт на Франция по време на Втората световна война.