В Деня на Конституцията парламентът се разпусна - няма кворум

Актуални новини
09:40 - 12 Юли 2019
2455
В Деня на Конституцията парламентът се разпусна - няма кворум

В деня на 28-годишнината от приемането на новата Конституция на България парламентът се разпусна поради липса на кворум. Днес не сме пример за подражание, заяви възмутено от трибуната предсседателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Малко преди 9,30 часа кворумът в залата бе 119 депутати при необходими 121. В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС.

Днес Народното събрание трябваше да разгледа промените в Изборния кодекс, в които е заложена отмяна на машинния вот за местни и парламентарни избори.

При първата проверка в 9,00 кворум нямаше. Последва 5-минутна почивка, но и след нея системата отчете 115 присъстващи.

Дадена бе 10-минутна почивка и в 9,27 ч. се регистрираха 119 депутати. Няма кворум, днес парламентът няма да работи, обяви шефката му Цвета Караянчева. 

Председателят на Народното събрание обаче помоли всички депутати да останат за малко в залата и напомни, че днес се честват 28 години от приемането на новата демократична Конституция на Република България от 7-то Велико Народно събрание. Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската конституция, основният закон от 1991 г., отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени, който утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава, заяви Караянчева.