В Деня на Съединението премиерът обеща тухли за пострадалите от потопа в Карловско

Проливният дъжд, а не изсичането на дърветата доведе до бедствието в село Каравелово

Политика
08:53 - 06 Септември 2022
2264
В Деня на Съединението премиерът обеща тухли за пострадалите от потопа в Карловско

Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат. Това обещание даде служебният министър-председател Гълъб Донев, който в Деня на Съединението посети пострадалото от наводненията карловско село Каравелово.

"Всички институции, държавата, всички доброволци, които участват по възстановяване на щетите от бедствието, показват, че силата ни е да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани", каза още Донев.

Приливната вълна е нанесла огромни щети на инфраструктурата на съответните общини и на частните имоти на хората, като държавата от първия ден провежда спасителни действия и е уникално, че няма отнет живот от това действие, коментира премиерът.

"Възстановяването изисква време и усилия и всички усилия са впрегнати да бъдат подпомогнати хората да възстановят домовете си. Ще бъдат отпуснати средства, ще се осигурят и тухли и цимент за ремонти на домовете. Ще се отпуснат и средства за всяко домакинство, за да бъде подпомогнато. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората с разрушени домове. В Богдан, Каравелово и Слатина до няколко дни всички тези нужди ще бъдат описани от кметовете, за да имаме пълната картина. Всички родители на ученици ще получат помощ и за първия учебен ден", заяви Гълъб Донев.

"Предстои първият учебен ден, съответно всички родители на ученици ще могат да получат помощ, и за това е помислила държавата", заяви премиерът.

Реката е с изключително голям дебит, което показва, че срещу природата няма как да се борим, коментира Донев. Той заяви, че дератата са почиствани и причината за бедствието е проливният дъжд.

"Да, има сеч, но тази сеч не е безразборна, не е в нарушение, за всяко от дърветата е дадено разрешение. Сечта не говори за някакви нарушения. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието. Виждате, че тази дървесина, която е нанесена тук по моста, от реката и по деретата, е дървесина, която е изкоренена. Всички причини, които са довели до това бедствие, ще бъдат изяснени", увери Донев.

По-късо днес премиерът ще посети и другите две тежко засегнати села в Карловско - Богдан и Слатина.