В деня за борба със СПИН: Липсват домашни тестове за вируса

Общество
20:42 - 01 Декември 2021
2064
В деня за борба със СПИН: Липсват домашни тестове за вируса

Липса на домашни тестове за вируса на СПИН, както и недостиг на изследвания, които да проследят състоянието на пациентите. За тези проблеми алармират пациенти и лекари в Световния ден за борба с болестта.

Да си ХИВ позитивен не е смъртна присъда. Така е за Андрей, който работи в международна компания и мечтае за семейство.

„Тъкмо беше започнал да се развива, един, два месеца, след като се бях заразил, го хванахме и нямаше някакви страшни последици. Апелирам към хората да бъдат отворени, да не се крият“, заяви Андрей.

Според изследване на „Тренд“ едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ инфекция. Държавата ни е една от последните страни по света, в която няма никаква регулация на т.нар. тестове за домашна употреба.

„Има много хора, които са недиагностицирани с ХИВ. Това се случва, поради прекъсването на услугите за тестуване за диагностика, които пострадаха при пандемията“, каза доц. Михаил Околийски - експерт „Обществено здраве“ в българския офис на СЗО.

Скоро домашното тестване ще се регламентира, казаха от Министерството на здравеопазването, а за тестовете за проследяване на инфекцията отговориха:

„В началото на 2021 г. е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, която е прекратена през месец май, тъй като и двете подадени оферти не са отговаряли на изискванията на възложителя. През месец юни е възложена спешна доставка на 480 теста. На 25.11.2021 г. е сключен договор за доставка на още 5 952 теста за определяне на вирусен товар на ХИВ.

Проф. Радка Аргирова е първата, която внася вируса за изследване у нас през 1985 г. „В началото няма симптоми, има първа фаза на остра инфекция, която не при всички се появява. При тези, които се появява, не повече от 60% от хората, са с грипоподобно заболяване“, уточни пред Би Ти Ви вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.