В доклад на Съвета на Европа: "Българските жени са евтини проститутки"

Македонецът Ламбе Алабаковски е поругал клуба "Иван Михайлов" в Битоля, а след това е пял на тържество, се отбелязва в документа

Общество
14:00 - 21 Септември 2023
6771
В доклад на Съвета на Европа: "Българските жени са евтини проститутки"

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (EКРИ) към Съвета на Европа публикува годишния си доклад за Македония, като в частта за речта на омразата се обръща внимание най-вече на репресиите срещу българи в РС Македония.

„В доклада се посочва, че всички българи се етикетитарт като "фашисти" и „татари”, а българските жени са характеризират като "евтини проститутки", коментира пред Lupa. bg Виктор Стоянов от фондация „Македония”.

В доклада се описват случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи. Осъдени са предприетите от македонските власти стъпки за отмяна на регистрацията или разпускане на някои български културни сдружения.

Комисията подчертава, че местен певец е поругал клуба "Иван Михайлов" в Битоля, а след това е бил нает да пее на местно тържество. В доклада е включен и клубът "Цар Борис Трети" в Охрид и атаката с използването на огнестрелно оръжие.

Комисията отбелязва, че през март 2023 г. Централният регистър на Северна Македония отхвърли искането на Българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид да запази името си и че Българският културен център "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от регистъра.

„Този доклад е унищожителен за РСМ. Той е успех на истината. Ще има огромни политически последици. Северна Македония не може да продължи с дискриминацията спрямо българите, ако иска да стане член на ЕС.”, коментира Виктор Стоянов.

Той обясни, че днес за четвърти път се отлага делото срещу биячите на Християн Пендиков. Този път причината е стачка на административните работници в съда.