В един глас: САЩ и Великобритания ни подрепиха за изгонването на руския шпионин

Полк. Василий Сазанович трябва да напусне България до 72 часа

Политика
18:14 - 18 Декември 2020
2852
В един глас: САЩ и Великобритания ни подрепиха за изгонването на руския шпионин

Посолствата на САЩ и на Великобритания в София подкрепиха България за това, че изгони високопоставен руски дипломат под пагон заради шпионаж. Руският военен аташе полк. Василий Сазанович беше обявен днес за персона нон грата от Външно министерство по искане на главния прокурор.

"Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж. През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет", се казва в изявление на американската мисия у нас.

"Като близък партньор и силен съюзник в НАТО, Великобритания подкрепя решителността на България да защитава своите граждани, сигурността си и суверенитета си от зловредни заплахи". Това написа в профила си в Туитър посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън във връзка с обявяването на полк. Василий Сазанович за персона нон грата у нас.

Според прокуратурата руският дипломат е контактувал с българин, който е имал достъп до класифицираната информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага. Заради имунитета на руския дипломат разследването е спряно. Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за случая, след което МВнР обяви дипломата за персона нон грата, като му даде 72 часа срок да напусне страната.