В Египет откриха най-широкия висящ мост в света

Съоръжението над Нил разполага с 6 пътни ленти във всяка посока

Новини
16:42 - 15 Май 2019
1823
В Египет откриха най-широкия висящ мост в света

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри днес висящ мост над Нил, рекламиран като най-широкия в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е един от серията мега проекти, замислени от египетските власти с цел да подобрят инфраструктурата и да предоставят работни места. Мостът, който пресича Нил северно от централната част на Кайро, е ключова връзка с магистралата, простираща се от Червено море на изток до северозападното египетско крайбрежие на Средиземно море. Съоръжението трябва да намали задръстванията в столицата.

В най-широката си част мостът има 6 пътни ленти във всяка посока и достига 67,3 метра. Регионалният директор за книгата за рекорди на Гинес, който присъства на откриването, каза, че това го прави най-широкият висящ мост в света.

За строителството му са използвани около 1 млн. куб. метра бетон, 1400 км стоманена жица за 160 висящи кабели, според информация, предоставена при официалното откриване. Мостът пресича остров Уарак, разположен на река Нил, който има 100 000 жители.