В екстремната жега: Десетки градове и села останаха без вода

В някои населени места няма вода от 10 дни

Актуални новини
21:47 - 17 Юли 2024
1357
В екстремната жега: Десетки градове и села останаха без вода

На фона на жегата, десетки населени места останаха без вода. Причините са разнообразни - от аварии, през пресъхване на кладенците, до документални пропуски в строителството на нови водни трасета.

В някои градове и села водата е спряла преди 10 дни. На други места налягането е толкова слабо, че водата стига само до най-ниските кранове. В община Павликени 10 села са без вода, като за някои от тях вече има изградени тръби, но няма необходимите документи. В село Приселци организират масов протест и ще блокират пътя между Варна и Бургас.

Жителите на село Върбовка в община Павликени са без вода от близо 2 седмици. Проблемът обаче е от години. Има изграден водопровод, с нов водоизточник, но административни пречки са в основата водата да не стига до хората.

„Никой не може да се заангажира със срок. Изграден е кризисен щаб на общината. Необходими са около 7-8 дни, за да пуснем за 10 часа вода във Върбовка”, каза кметът на селото Антон Антонов. Според кмета на Павликени Емануил Манолов „има ред, за да се пусне един обект в експлоатация, това не е една спирка или навес в гробищата, за да го пуснем преди комисията”.

В Софийско водата също е проблем. Село Кокаляне също е засегнато през последните дни.

По думите на Александър Борисов, кмет на село Кокаляне,
е било обещано в рамките на деня или най-късно през нощта да има вода.

Проблеми има и в Монтанско. Кладенците на село Владимирово са пресъхнали и най-вероятно селото ще бъде на воден режим.