В Еквадор: Кандидатка за президент ще ходи с бронежилетка по митинги

Насилието в страната по време на предизборната надпревара се нажеби до краен предел, когато на 10 август другият претендент за поста, Фернандо Вилявисенсио, беше застрелян в столицата Кито по време на агитационна проява.

Новини
09:19 - 02 Септември 2023
2384
В Еквадор: Кандидатка за президент ще ходи с бронежилетка по митинги

Фаворитът на балотажа на президентските избори в Еквадор Луиса Гонсалес обяви, че ще носи бронежилетка по време на участията си в предизборни прояви. Причината са отправени заплахи за живота ѝ и убийството миналия месец на един от кандидатите в надпреварата, предаде Ройтерс.

Гонсалес освен това ще приеме предложението на правителството да ѝ бъде предоставена охрана от военните, съобщи партията ѝ „Гражданска революция“ (ГР).

Ситуацията със сигурността в Еквадор се влоши в последните години. В латиноамериканската страна се наблюдава значителен ръст на убийствата и престъпността.

Насилието се покачи неимоверно по време на предизборната надпревара, когато на 10 август кандидатът за президент Фернандо Вилявисенсио беше застрелян в столицата Кито по време на агитационна проява.

В сряда вечерта столицата беше разтърсена от два бомбени взрива. Тогава властите посочиха като вероятна причина за този изблик на насилие преместване на затворници от един затвор в друг.

Еквадорската главна прокуратура започна разследване срещу гражданин, който е отправял заплахи срещу Гонсалес, добави ГР.

Гонсалес, протеже на бившия президент Рафаел Кореа, спечели първия тур на изборите миналия месец с 33 процента от подадените гласове.

На балотажа на 15 октомври срещу нея ще се изправи Даниел Нобоа, който остана втори на първия тур.

Досегашният президент Гилермо Ласо – който разпусна парламента и предизвика предсрочни избори, за да избегне процедура за импийчмънт – многократно е сочил като причина за насилието групите за наркотрафик, действащи в Еквадор.

Междувременно 57-те надзиратели и полицаи, за които беше съобщено по-рано, че са били взети за заложници от изтърпяващи наказания в затвор град Куенка, са освободени, съобщиха еквадорските власти, Асошиейтед прес.

Като причина за бунта отново беше посочено нежеланието на лишените от свобода да бъдат преместени в други затвори.